Hogyan, hogy szép, hasznos és jó is legyen?

A mulcsozás lényege, hogy ültetett növényeink körül eltakarjuk a talajt, ezáltal elnyomjuk a gyomokat, egyúttal a talaj jobban megtartja a nedvességet. Szerves mulcs esetén táplálja a földet, és temperálja a hőingadozásokat. A mulccsal takart ösvényeken nedves időben akadályozza, hogy sár képződjön, és izgalmasabb látványt tud nyújtani a csupasz föld helyett.

Főbb mulcstípusok

Szerves mulcsok

Fenyőkéreg: alkalmas dekoratív területekre, frissen beültetett kertbe, fák, bokrok, évelők közé.

Előnye: dekoratív, egyöntetű, egyféle növényből van, könnyen beszerezhető, a talajéletet javítja bomlása során. Hátránya: közepes árkategória, meztelen csigák melegágya, könnyen kikotorják a madarak. Zsákokban hozatva sok a műanyag hulladék. Környezeti terhelése nagy, mivel a fenyő a daráláson tűl gépi hántoláson, többszörös rostáláson esik át, és ide-oda szállítani kell.

Ágapríték: alkalmas csupasz föld mulcsolására, komposztáláshoz. Segédanyag, javítja a talaj szerkezetét, mind takarás, mind beforgatás esetén. Alkalmas parkolók, kerti utak fedésére, így a szilárd burkolattal szemben optimalizálja a nyári hőséget, téli hideget. 

Előnye: helyben, beszerezhető, saját anyagból vagy településen belül. Talajjavítás, vízmegtartás, gyomelnyomás, a szél nem viszi el, kissé összetapad és nehezebben mosódik le akár egy rézsűsebb területről. Télen optimalizálja a hőmérsékletet és védi a talaj mikroorganizmusait. Legolcsóbb lehetőség, a legkisebb környezeti lábnyommal jár. Hátrány: lágyszárúak növekedését kissé gátolhatja bomlása során, kezdetben tápanyagpótlás javasolt. Saját anyagból, házikertben viszonylag kevés nyesedék termelődik, így érdemes szomszédokkal összállni, hogy gazdaságos legyen egy darálás megrendelése, vagy kicsit várni kell a jó anyagra, ha saját nincsen. 

Szervetlen mulcsok

Kőzetmulcs (kavics, murva): alkalmas taposásnak kitett területekre, parkokba.

Előnye: könnyen tisztítható, karbantartható, meztelen csigák kevésbé bújnak meg benne. Hátránya: drága, nyáron felforrósodik.

Szövet (geotextil, hálós szövetek): alkalmasak friss beültetésre, gyomok elnyomására, erózió ellen.

Előnye: Teljesen elnyomják az alatta lévő növényzetet, rézsűs területen kifejezetten nagy segítség, ahol nem lehet gazolni. Az eróziót meggátolja. Nedvességet megtartja, esőt átengedi. Hátránya: műanyag, ezért el kell később távolítani, ha összenőtt a kívánt növényzet. Nem dekoratív. Magasan környezetterhelő. Közepes költségű.

Nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
Biztonsági ellenőrzés - írja be számjegyekkel a következő számot : százháromezer-nyolcszázötvennyolc