2019 tavaszán egyesületünk csatlakozott a Greenpeace menzaforradalom programjához. Célunk az volt, hogy az egyik helyi óvoda számára helyben, vegyszermentesen termelt zöldségeket biztosítsunk. Megkerestük a Waldorf-óvodát, akik nagy örömmel fogadták az ajánlatunkat. A NATE közösségi kertjében hárman – Fejér Gyöngyi, Monoki Péterné és jómagam - vállaltuk, hogy az ovi számára egészséges zöldséget termesztünk. Ehhez a Greenpeace-től kaptunk 8 magaságyást, amit a piliscsabai Fébé szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű dolgozói készítettek el számunkra. Az ágyások megtöltése a Greenpeace és a NATE tagjainak, önkénteseinek segítségével történt, a közös munka után jól esett együtt elfogyasztani a Bárdos Iván által főzött finom ebédet.

épülnek az ágyások 01    Szép az élet

           Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace                                                 Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

magaságyás építés 02   Földbe kerülnek az első dughagymák

             Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace                                                 Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

Az eseményen az óvodások is részt vettek, dughagymát duggattunk, hónapos retket vetettünk a frissen elkészült ágyásokba. Nagy öröm volt, hogy megkeresésünkre az osztrák ReinSaat cégtől kaptunk biodinamikus vetőmagokat ajándékba. A Permanent Publications kiadótól pedig szakirodalmat kaptunk: Charles Dowding és Stephanie Hafferty Ásásmentes biokert c. könyvét, ami ennek köszönhetően azóta magyarul is megjelent.

A gondosan megépített magaságyásokból már az első évben is szép termést takarítottunk be, több, mint tízféle zöldséget vittünk a gyerekeknek, egészen november végéig. A programot azóta is folytatjuk, bár most már ketten Monoki Péternével. A gyerekek évente kétszer, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel, meglátogatják a kertet, ilyenkor jóízűen belakmároznak a frissen szedett terményekből.

A program folyományaként sikerült „összehozni” az óvodát az egyik helyi kis étteremmel, a Kislábos vendéglővel. 2019 őszétől kezdve ők főzik a levest az ovisoknak. Sajnos a közösségi kertben nincs elegendő hely arra, hogy a leveshez való hozzávalókat megtermesszük, de már az is szép eredmény, hogy sokkal kevesebb kilométert utazik az ebéd, ami a gyerekek asztalára kerül.

A Greenpeace ebben az évben lezárta ezt a programját, de mi tovább folytatjuk. Amíg bírjuk erővel, és az óvoda igényli, visszük a szeretettel gondozott zöldségeket az óvodába.

Alább a Greenpeace programzáráskor készült képei láthatók.

 49A8786    49A8934   49A9400

                                                                 Fotó:©Járdány Bence/Greenpeace

 49A9538   49A9787   ajándék

                                                                Fotó:©Járdány Bence/Greenpeace

Számomra ez az együttműködés nagyon szép példája, hálás vagyok, hogy részt vehetek benne.

A programmal kapcsolatos cikkek, videók az alábbi linkeken olvashatóK: https://www.greenpeace.org/hungary/blog/7797/helyben-okomodszerekkel-muvelt-magasagyasokbol-latjak-el-zoldseggel-az-ovodasokat-nagykovacsiban/.

https://www.youtube.com/watch?v=5Lel4j2AWgE

https://www.youtube.com/watch?v=Ai0SocpsjBw

 

Nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
Biztonsági ellenőrzés - írja be számjegyekkel a következő számot : hétszázkilencvenezer-négyszázkilencvennégy