A 10 millió fa közösségének szervezésében augusztus 17-én tartott tüntetésen mi is részt vettünk, a NATE mint civil szervezet, a nevét is adta az eseményhez. A cél annak elérése volt, hogy a fakitermelés egyszerűsítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják.

Mint mindenben, ebben a kérdésben is megosztottak vagyunk, de reméljük, itt nem a szokásos ’kormánypártisági’ alapon. A részünkről ez elsősorban szakmai kérdés. A tüntetés szervezői is hangsúlyozták, hogy ez nem politikai esemény, nem is engedték, hogy politikusok felszólaljanak, ez kifejezetten civil tüntetés, megmozdulás volt.

A hozzászólók mind hiteles, kedves, lelkiismeretes emberek voltak, és csak érdekességként jegyezzük meg, hogy Bojár Iván András kivételével, aki a mozgalom alapítója, kivétel nélkül nők. Elsőként jó ismerősünk, a NATE meghívására Nagykovácsiban is járt Rodics Katalin a Greenpeace-től. Kifejezetten szakmai érvekkel magyarázta a rendelet veszélyeit, beszélt arról, mennyire fontosak az erdők nem csupán az embernek, de a teljes élővilágnak, és meghatottsággal a hangjában próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy aki szeretné, hogy az utódai élhető világot örököljenek, azok nem mehetnek el emellett szó nélkül.

Több vidéki civil szervezet képviselője is felszólalt, akik közül voltak, akik már jóval korábban elkezdték a munkát a lakóhelyükön (a Bükkben, Fejér megye falvaiban, Nyíregyházán és környékén), mert munka a természetvédelem területén bőven van. Ez is egy elhanyagolt terület, nem kap elég figyelmet, megbecsülést. Hisz környezetvédelmi, vízügyi minisztérium már nincs, valójában gazdátlan területek, amelyek a pénzérdekek hálójában sokszor nagyon hátrasorolódnak.

A világhírű etológus, Jane Goodall üzenetét is meghallgathattuk, aki szintén az erdőirtás elleni tiltakozásra buzdított.

Tudjuk, hogy vannak, akik szerint ez hisztériakeltés és eltúlzott reakció. Azóta megjelentek olyan állásfoglalások, amelyek szerint valójában nem akarják kivágni az erdeinket. Ez részben megnyugtató, de csak részben, mivel amíg a rendeletet vissza nem vonják, bármikor lehetőség van rá. Ami a legfelháborítóbb és legérthetetlenebb az egészben az az, hogy nincs újratelepítési kötelezettség sem. Mi azt gondoljuk, hogy amíg a pénz diktál mindent, az üzleti érdekek, amíg nem hosszú távú megfontolások szerint történnek az ország sorsát befolyásoló legfontosabb döntések (jó példa erre a mostani aktuális problémákat eredményező energiapolitika is), addig nem lehet eléggé figyelni, addig – sajnos – nagyon nagy felelősség hárul ránk, civilekre.

A legnagyobb baj a jogszabályok alkotásával van, amelyeket évek óta egyik napról a másikra hoznak, előzetes egyeztetések nélkül, majd – ha van rá igény és figyelem – jön a magyarázkodás, a maszatolás, aztán sajnos legtöbbször valahogy rákényszerülünk az igazodásra. Nincs szakmai egyeztetés (a szakembereknek sem lehet könnyű utólag magyarázni azt, amivel nekik is bajuk van), társadalmi egyeztetés, párbeszéd még annyira sem. Azt gondoljuk, hogy ez nagyon káros, ez gyerekszerepben tartja az egész társadalmat, nem tiszteli a polgárokat sem, és a szakembereket sem. Ez egyszerűen leamortizál mindent és mindenkit. Ez pedig a járványhelyzet, a vészhelyzet óta hatványozottan így zajlik, amire pedig többnyire nem lehet magyarázat sem a járvány, sem a háború. Elfogadjuk, hogy nem könnyű kormányozni ilyen nehéz helyzetekben, de a rengeteg mostani probléma (infláció, energiaválság, rezsi, ország kettészakadása, szegénység növekedése, oktatás helyzete és sorolhatnánk) nagyrészt ennek a döntéshozatali módszernek köszönhető.

A tüntetésen elindult egy erdőőrség névre hallgató szerveződés, amelybe mi is bejelentkeztünk. Mert meg szeretnénk védeni a fáinkat, az erdeinket. Nélkülük mi sem leszünk életképesek. A NATE bejelentkezett, lehet hozzánk csatlakozni!

tüntetés 01     tüntetés 06

tüntetés 03   tüntetés 04

tüntetés 05

Nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
Biztonsági ellenőrzés - írja be számjegyekkel a következő számot : nyolcszázhetvenhétezer-háromszáztíz