Néhány nappal ezelőtt Menczer Tamás, külügyi államtitkár egy, több hírportálon is megjelent videóban modernkori keresztényüldözéssel vádolta meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, dr. Füri Andrást és egyesületünket, nevesítetten engem, az egyesület elnökét.

Ezt mélységesen felháborítónak tartjuk, és a leghatározottabban visszautasítjuk, visszautasítom.

Egyesületünket közel 20 éve alapítottuk. Céljainkat nevünk is leírja. Folyamatosan szervezzük programjainkat. Például közösségi kertet hoztunk létre és működtetünk, komposztáló programot indítottunk, környezeti nevelést folytatunk, a helyi védettséget élvező kastélyparkot védjük. Rendszeresen tartunk Ökofilmklubot és szervezünk előadásokat környezet- és természetvédelmi témákban. Mi vásároltuk a fákat településünk legnagyobb játszóterére, amelyeket más civil szervezetekkel közösen ültettünk el. Munkásságunkat az Önkormányzat 2017-ben Nagykovácsiért emlékéremmel ismerte el.

Nagykovácsi helyi értéktárában az első helyen szerepel a Szénások Európa Diplomás terület, azon belül is a Nagy-Szénás. Kaán Károly, neves erdőmérnök, aki a modern hazai természetvédelem úttörője volt, már 1931-ben javasolta a Kis- és Nagy-Szénás védetté nyilvánítását, de a terület végül csak 1951 óta védett. Jelenleg fokozottan védett, Európa Diplomás terület, amiből az országban mindössze három van.

Néhány évvel ezelőtt tűnt fel a Nagy-Szénáson egy illegálisan felállított kereszt, ami sajnálatos módon ez év augusztusában vandálok áldozata lett. Ezután a lakosok önszerveződésbe kezdtek, majd a KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését. Több helyi lakossal egyetemben egyesületünk is felhívta a figyelmet arra, hogy a fokozottan védett területen a jogszabályok tiltják bárminemű létesítmény felállítását, ami nem közvetlenül természetvédelmi célokat szolgál. Ez vonatkozik bármilyen, nem természetvédelmi célú tárgyra, így egy keresztre és betonalapra is, minden ideológiától függetlenül, a védett természeti értékek megtartása érdekében.

A terület kezelőjétől, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától állásfoglalást kértünk, válaszukban azt írták, hogy a Nagy-Szénás hegyre tervezett kereszt felállítását a védett természeti és Natura 2000 terület kijelölésével, fenntartásával és védelmi céljaival nem tartják összeegyeztethetőnek.

Sajnos a Kormányhivatal a hatályos jogszabályok és annak ellenére, hogy a nemzeti park a védett területen kívül javasolta kereszt elhelyezését, engedélyezte egy új kereszt felállítását a Nagy-Szénás csúcsán. Ezt az engedélyt támadtuk meg, mert úgy gondoljuk, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak.

Többen azt mondják, hogy ugyan, mit számít az a kis terület, amit egy kereszt elfoglal? Mit számít egy rókalepke, fűrészlábú szöcske, daravirág…? Bagatellizálják a helyzetet, és kommunikációjukkal megpróbálják hitelteleníteni a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek állásfoglalását. 

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem azért ellenezzük a keresztet, mert kereszt; egy lebetonozott napóra ellen is tiltakoznánk. (A tervek szerint itt egyébként egy 3 méteres keresztről van szó, amihez az építőanyagot is fel kell szállítani). 

A természet egy nagyon bonyolult, finoman összecsiszolt szerkezet, melynek nem lehet egy-egy elemét kiemelni. Az érvelés miszerint egy kis terület nem számít, sajnos nem működik, hiszen most egy kicsit itt, máskor amott építkezünk – vegyük észre, milyen sok fajt kipusztítottunk már „ugyan mit számít ez az apróság” alapon. A természet olyan, mint egy óraszerkezet, amibe ha belenézünk ott van a sok sok apró alkatrész. De ha kiveszünk egyet, akkor az egész elromolhat. Erről szól a biológiai sokféleség védelme, amit az Európai Bizottság is fontos stratégiai célnak tekint.

Keresztet sok helyen lehet állítani, Nagy-Szénás viszont csak egy van. Semmi kifogásunk a keresztállítás ellen, ha azt nem a fokozottan védett területen állítják fel, ahogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is javasolta.

A keresztényellenesség vádját ismételten határozottan visszautasítom, és felháborítónak tartom, hogy keresztényüldözéssel vádolnak egy, a természet védelmével foglalkozó egyesületet és személyesen engem. Itt a jogszabályok betartásáról van szó, nem  vallásról. Magyarországon jogegyenlőség van. Hisszük, hogy a hitét mindenkinek elsősorban saját szívében, lelkében kell hordoznia, ápolnia, tisztelve a természetet, embertársait és más élőlényeket. 

Úgy szeretnénk megőrizni a természetet és a Nagy-Szénást is, hogy a legtöbb védett faj számára biztosíthassa fennmaradáshoz az optimális környezetet.

Menczer Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő 2023. október 28-án közzétett felhívásával kapcsolatosan a Klubrádió interjút kért egyesületünk vezetőjétől, Vojczek Judittól, melyet itt hallgathatnak meg:

Az előzményekről, kapcsolódó iratokról itt olvashatnak.

9 hozzászólás
 1. Reichert János
  2023. november 02. 07:58

  Tisztelt Tagok és minden nagykovácsi Polgár!
  A holnapi (nov. 3-ai) Magyar Hangban cikkem jelenik meg erről. Jó szívvel biztatok mindenkit, olvassa el, és persze vegye meg a lapot, amelyik jó - tisztességes, polgári. Különben nem is írnék oda.

  1. Mató Ildikó
   2023. november 04. 09:12

   Kedves Reichert János!
   Meg szoktuk venni a lapot, az említett számban kerestem is a cikkét, de valószínűleg vaksi vagyok, nem találtam erről az ügyről. Találtam viszont mást (Nem gyorsot - személyt címmel), s ha úgy nézzük, akkor az is errefelé mutat. Menczer: "Nagy és hosszú, kemény harc lesz, küzdelem, hallom, hogy komoly erők vonulnak fel a túloldalon." Mint valami "honvédő" felhívás. Vagy inkább uszítás?

 2. Zsuzsanna Tatár
  2023. november 02. 08:07

  A NATE megpróbálta már leültetni a keresztet állítókat a Duna Ipoly Nemzet Park szakembereivel, hogy egyezzenek meg egy másik helyben? A keresztet állítani szándékozók hajlandók lennének ilyen kompromisszumra a megbékélés jegyében?

  1. Vojczek Judit
   2023. november 02. 21:23

   Azon a testületi ülésen, ahol arról szavaztak, hogy hozzájárulnak egy új kereszt felállításához, Kósa Emőke képviselő venyújtott egy módosító indítványt, amiben azt javasolta, hogy a kérelmezők üljenek le a terület kezelőjével, és keressenek olyan helyet a keresztnek, ami nem fokozottan védett. A többi képviselő nem fogadta el ezt az indítványt.

 3. Sárdi Panni
  2023. november 02. 09:25

  Tisztel egyesület! Felháborító ez a vádaskodás, amit Önök ellen indítottak! Engem személy szerint sért és felháborít a kereszt állítás gondolata, ott ilyesminek nincs helye!!!!Egyébként pedig az összes más felekezetű ember, panaszkodhatna üldözésére !

 4. Libik André
  2023. november 02. 10:45

  Pártunk és kormányunk, illetve ez az államtitkár a legszívesebben az inkviciót is visszahozná!

 5. Mató Ildikó
  2023. november 02. 18:07

  Üldözni valakit vagy valamit csakis erőfölényből, azaz a hatalom oldaláról lehetséges. Ilyen alapon meglehetősen abszurd keresztényüldözéssel vádolni mind a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, mind a NATÉ-t és annak elnökét. Abszurd és tragikus. Mint ahogy a nyár elején tragikus volt országos üggyé duzzasztani egymástól független eseményeket, összeesküvés-elméletet gyártani szisztematikus keresztrombolásról. Kinek vagy minek van ebből haszna?

 6. Fehér Gyula
  2023. november 03. 17:20

  Valójában gratulálhatnánk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Nagy-Szénáson és környékén, az utóbbi hónapokban zajló építési tevékenységeihez. Ugyanakkor véleményem szerint mindenképpen magyarázatra szorul, (a cikkben látható képek építkezései mellett), hogy miért éppen a nemrég felgyújtott kereszt újjáépítése kapcsán írja levelében a DINP igazgatója – : “…Igazgatóságunk a Nagy-Szénás hegyre tervezett kereszt felállítását a védett természeti és Natura 2000 terület kijelölésével és védelmi céljaival nem tartja összeegyeztethetőnek.“...miközben murvára helyezett esőbeálló is megépült a közvetlen közelben.

  Különös pikantériát ad az a tény, hogy pontosan azon a napon kelt a DINP igazgatójának levele, amikor az illetékes kormányhivatal digitális aláírással kiadta az engedélyt.
  https://sieljitthon.hu/nagy-szenason-sorra-epitkezik-a-duna-ipoly-nemzeti-park/

 7. Dr Szabó Boglárka
  2023. november 12. 11:00

  Kedves Vojcek Judit!
  Maximálisan egyetértek állásfoglalásával, erőt és kitartást kívánok az egyesület további munkájához!
  Üdvözlettel: Dr Szabó Boglárka

Új hozzászólás
Biztonsági ellenőrzés - írja be számjegyekkel a következő számot : kilencszázkilencvenötezer-hétszázhetvenhárom